Van egy könyv, amely a világ összes különleges alakulatának a „bibliája”, ebből tanult meg életben maradni Bear Grylls is.

Egy angol katonatiszt írta, aki a második világháborúban két évet élt ellenséges japán megszállás alatt lévő területen, mélyen bent az őserdőben. Amikor vége lett a háborúnak, megírta ezt a kötetet, aminek a lényege az, hogy vagy a dzsungel szabályai szerint játszol és akkor jó lesz neked, vagy nem, és akkor nagyon rossz.

A dzsungelnek mindegy, hogy te a győztes vagy a vesztes oldalhoz tartozol. (Ezt jól jegyezd meg.)

Ez a megállapítás szinte mindenre igaz, az üzleti világ vastörvényeire is és a jelenlegi helyzetre is. Ha a szabályok szerint csinálod a dolgod, akkor jó irányba tartasz.

Melyek ezek a szabályok?
Jogosan kérded.
Minden iparágban, és minden vállalkozásban más és más. A lényeg, hogy ezeket neked kell felderítened, vagy ha kell, újakat kell alkotnod!

Egyedül rajtad múlik, hogy bevonulsz a szobád sarkába zokogva, a különböző összeesküvés-elméleteket és az eljövendő zombi apokalipszist vizionálva, vagy összeszeded magad és stratégiát készítesz.

Három dolog tud igazán kétségbe taszítani egy vállalkozót:

1. Negatív emberek (ha túlnyomóan ilyenekkel veszi körül magát);
2. Ha csak magával foglalkozik (és nem néz szét a világban, nem kapcsolódik olyanokkal, akik már jártak a cipőjében);
3. És a tervek hiánya. Direkt nem célokat írtam, mert az ma már kevés.

 

Céges Válságkezelés FB

 

Igazi jövőképet, valódi küldetést kell találnod, amit nem fúj el minden vihar. Vagy járvány .
Ha ez megvan, akkor alkothatsz magadnak elérési útvonalat, leánykori nevén: tervet. Mert hiába van jövőképed-küldetésed, tervek hiányában elfog a bizonytalanság.

Saját példám alapján mondom ezt.

Amikor bizonytalanságot éreztem valamelyik cégemmel kapcsolatban, azonnal megnéztem, hogy jók-e a tervek, és mennyire haladunk azok szerint. Érdekes módon hamar kiderült, hogy valamelyik a kettő közül volt a ludas.

Ha nem a tervek vagy nem a jó tervek szerint haladtunk, akkor nőtt a bizonytalanság bennem és a kollégáimban is. Olyan érzés ez, mint amikor egy hajóskapitány azt a parancsot adja, hogy irány észak, majd mégis nyugatnak fordíttatja a kormányt.

És még egy fontos dolog ehhez a dzsungelharcos dologhoz.
Neked, vállalkozónak kell a legbiztosabbnak lenned az egész környéken. Nem számít, ha nem tudod az utat a hegyre, akkor is határozottan kell felfelé mutatnod, hogy „gyerünk srácok, arra kell mennünk, egyenesen”! És ha később kiderül, hogy volt egy ösvény is, akkor lazán oda kell dobnod, hogy „ez volt a csapatösszekovácsolás ideje”. Mert mindenki tőled várja, hogy erős légy. A kollégáid, az alvállalkozóid, az ügyfeleid.
Akkor ne csak játszd, hanem legyél is az!

Tanácskozz másokkal, keress szakmai fórumokat (ajánlom a Céges válságkezelés a gyakorlatban MOST-ot a Facebook-on!), beszélj hasonló cipőben járókkal, aztán dönts (lehetőleg gyorsan), hogy merre tovább. Lehetőség szerint tarts is ki emellett!
Mert a vállalkozásodban te vagy az Isten, minden változásnak tőled kell indulnia.

És végül a tanulság: számíts a legjobbra, készülj a legrosszabbra!
(de ezt már egy következő cikkben fogom kifejteni…)