Az elmúlt években a csapból is a célkitűzés, céltervezés folyik. Őszintén szólva meglehetősen elegem van a temérdek célkitűzős könyvből és tréningből.

Amikor néhány évvel ezelőtt beköszöntött az az időszak az életben, amikor elkezdett foglalkoztatni, hogy mi a célom, és hogy mit is keresek én a Földön, akkor bizony én is nekiálltam bújni az ilyen jellegű könyveket és látogatni a témába vágó szemináriumokat. Azonban hatalmas csalódás volt azt tapasztalni, hogy az itt tanult módszerek a való életben egyáltalán nem működnek – már ahol egyáltalán kaptunk konkrét módszert, mert sok esetben a tréning steril körülményein kívül egyáltalán nem lehetet alkalmazni, amit kaptunk.

Célkitűzések élesben

Pedig próbáltam őket kitartóan. Úgy éreztem, hogy mindenképp szükségem van egy működő módszerre, hiszen életem első öt éves célkitűzése úgy is működött, hogy igazából nem foglalkoztam vele. Azt gondoltam hát, hogy ennek megsokszorozhatom hatását, ha megtalálom az ideális utat. Sajnos rá kellett döbbennem, hogy e módszerek döntő többsége egészen egyszerűen nem Magyarországra való – tisztelet a kivételnek. Más kulturális, más gazdasági környezetben íródtak, egészen más személyiségtípusú embereknek.

Tehát levontam a konklúziót: ugyanúgy, mint a cégépítéshez, itt is szükséges egy saját módszer. Hiszen tudjuk: aki jól tud énekelni, ne akarjon a futókkal versenyezni. Mindenki maradjon a saját pályáján, ott, ahol az ő tehetsége rejlik.

 

Céges Válságkezelés FB

 

A küldetés: a legfontosabb cél

Aztán rájöttem még valamire: amit cégvezetőként tanultam, magánemberként is alkalmazhatom! Az, hogy sziklaszilárd elképzelésem van arról, hogy 10 év múlva hol szeretnék tartani, hogy hogyan képzelem el a világot ebben a távlatban, és azt is tudom, hogy milyen szerepem lesz mindebben: ez már maga a küldetés! És a küldetés pedig, mint a legfontosabb cél: számszerűsíthető.

És itt lényegében már csak elővesszük az az exponenciális növekedés függvényét, ahogy a célok az idő múlásával valóra válnak, és máris megkapjuk az éves célokat. Ha pedig már megvan a következő éves cél, akkor azt könnyebb lesz lebontani havi, majd heti célokra. És akkor innen már-már gyerekjáték: megvalósulnak először a heti céljaid, majd a haviak és így tovább, és így szinte semmi nem állhat az utadban ahhoz, hogy 10 év múlva megéld azt, amit elképzeltél.

Hogyan írjak röviden erről a témáról, amikor napokat is tudnék róla beszélni? :) Erről szól a Céltervezés, élettervezés szemináriumom is.