Ha el szeretnék gondolkodtatni valakit, akkor gyakran elég egy egyszerű kérdéssel kibillentenem az egyensúlyából: és te miért lettél vállalkozó?

… és te miért lettél vállalkozó?

Sokszor beszélgetek sokféle emberrel,

és gyakran

szegezem nekik a kérdést:

és te miért lettél vállalkozó? Mit szeretnél elérni a vállalkozásoddal? Miért csinálod?

Erre a kérdésre persze sokan csípőből válaszolnak:

  • Nem akartam tovább alkalmazott lenni.
  • A magam ura akartam már lenni.
  • Ehhez értek, ezt akartam csinálni.
  • Meg akarok élni valamiből, ami teljesen tőlem függ.

Ez mind szép és jó, ám önmagában kevés.

 

Céges Válságkezelés FB

 

A vállalkozás bukása vagy sikere

Egy vállalkozás akkor lesz sikeres, ha szívvel-lélekkel csinálod. Emlékszel még, hogy anno miért lettél vállalkozó, miért döntöttél úgy, hogy felhagysz a biztossal, és bizonytalan, ismeretlen terepre lépsz?

Érdemes elgondolkodni ezeken a kérdéseken:

  • Kielégít téged ez a tevékenység?
  • Amit csinálsz, azt szívvel-lélekkel végzed?
  • Akkor is csinálnád, ha nem fizetnének érte?

Ez utóbbi persze trükkösebb kérdés, hiszen ideig-óráig ugyan lehet munkát végezni úgy, hogy nem nyereséges, hogy nincs konkrét béred belőle, de ezt hosszútávon természetesen nem engedheti meg magának az ember. Talán inkább úgy fogalmaznék: ha anyagilag megtehetnéd, akkor úgy is végeznéd ezt a munkát, ha nem fizetnének érte?

Vagy van egy még mélyebb kérdés, amit Szabó Péter barátom szokott feltenni: ha kiderülne, hogy fél év van hátra az életedből, akkor is ezt csinálnád?

Hiszen az élet túl rövid ahhoz, hogy olyan dolgokkal foglalkozzunk, amit valójában nem szeretünk.

Természetesen vannak átmeneti időszakok, amikor a maslowi piramis alján vagyunk, és szinte bármilyen munkát elvállalunk, hiszen a családnak biztosítani kell a megélhetést. Az előbbi kérdéseknek akkor van létjogosultsága, ha az alapvető szükségletek már biztosítva vannak.

Engem a 35. születésnapom után kezdtek el érdekelni ezek az önmegvalósító kérdések és gondolatok, és bizony eltelt néhány év, mire rájöttem a válaszokra. Addig azonban folyamatosan kerestem.

Az aktív cégvezetést, cégépítést azért hagytam abba 15 év után, mert rájöttem, hogy ez a tevékenységem csak az emberek egy kis csoportjának jó. Nekem, az üzlettársaknak, az alkalmazottaknak és igazából ennyi. Rájöttem, hogy ha azt a tudást és tapasztalatot, ami felhalmozódott bennem, inkább másoknak adnám át, rövidebb idő alatt sokkal több ember életére lennék pozitív hatással.

Szóval marad a kérdés: és te miért csinálod?