Kicsit talán nyers, de igaz. Ez a mondás jutott eszembe akkor, amikor egy vállalkozó ismerősöm arról panaszkodott nekem, hogy a munkatársai nem partnerek a munkahelyi újítások terén.

Nehéz helyzet, de mit is lehet ilyenkor tenni?

Mit lehet akkor tenni, ha pontosan a munkatársaid azok, akik a leginkább szabotálják az új rendszerek, szabályok bevezetését?

Valahol az ő hozzáállásuk is érthető, hiszen sokan félnek az újtól, a változásoktól, félnek feladni a biztosat a vélt bizonytalanért. Aztán persze vannak, akik szimplán az addig megszokott esetleges munkahelyi kényelmüket nem szeretnék feladni; egy új rendszer bevezetése mindig magában hordozza azt a kockázatot, hogy kevesebbet lehet majd lábat lógatni: kávézni, beszélgetni, trécselni munka helyett – és hogy a főnök jobban rálát majd a tevékenységünkre.

 

Céges Válságkezelés FB

 

Régi kurvákkal nem lehet új kupit csinálni

Ez a kedves mondás persze nem azt jelenti, hogy váljunk meg minden régi munkatárstól, és jöhetnek az újak. Azt jelenti, hogy a régi mentalitásunkon kell változtatni, a régi gondolkodásmód az, amit el kell tudnunk engedni.

Az első és legfontosabb ilyenkor, hogy üljünk le és beszéljünk mindenkivel. Egyeztessük, tudatosítsuk az új irányvonalakat és az új célokat. Hallgassuk meg őket is: véleményüket, esetleges problémáikat, és reflektáljunk ellenérzéseikre. Legyünk megértőek, ugyanakkor határozottan, mondhatni keményen tartsunk ki elképzeléseink mellett.

Legyen egyértelmű, hogy bár ott vagyunk, nyitottak vagyunk és meghallgatjuk őket, azért itt valójában az út az adott: nincs más lehetőség, mint „meghajolniuk”, mert különben „törés” lesz belőle – hiszen tudjuk: „amit nem hajlik, az törik…”.

Bizony ebben a helyzetben szükséges keményen, határozottan átvinni az elgondolásainkat, terveinket, persze mindezt puha megértésbe csomagolva. Ezzel egyidejűleg legyünk valóban nyitottak, hiszen, ha tudnak más utat a kitűzött cél felé, akkor mondják, csináljuk! De a célról egy pillanatra sem szabad levenni a szemünket.

…És mindig ez lebegjen a szemed előtt akkor is, amikor utad során különböző élethelyzetekben próbálnak majd eltéríteni az utadról!